maandag 8 september 2014

Tarte tatin van peer en frangipane

Tarte tatin van peer en frangipane

6 Peren
1 Citroen
1 Sinaasappel
2 Steranijs
2 kaneelstokjes
3 Zwarte peperkorrels
420 gr. Ongezouten boter
620 gr. Bruine basterdsuiker
500 ml. Perensap
2 Vanillestokjes
40 ml. Honing
120 gr. Poedersuiker
2 Eieren
25 gr. Bloem
120 gr. Gemalen amandelen
5 Plakjes bladerdeeg

Zet de suiker op matig vuur op tot alles gesmolten is en kookt. Snij 250 gr. boter in blokjes en voeg deze (voorzichtig!) toe aan de suiker. Als alles vermengd is, voeg dan (voorzichtig!) het perensap toe. Schil met een dunschiller de oranje en gele schil zonder het wit van de citroen en sinaasappel en doe de schillen in de vloeistof. Voeg dan de steranijs, peperkorrels, kaneelstokjes en de in de lengte opgesneden vanillestokjes toe. Doe als laatste de honing erbij en verhit dit tot tegen het kookpunt. laat dit 20 minuten op laag vuur staan, zonder het aan de kook te brengen. laat het dan afkoelen, filter het vocht door een zeef in een andere pan en gooi de specerijen weg.

Schil de peren en ontdoe ze van het klokhuis met een appelboor. Breng de vloeistof weer aan de kook en doe de peren hierin. laat dit op laag vuur pruttelen tot je gemakkelijk in de peren kan prikken met een vork en ze zacht zijn. laat ze in het vocht afkoelen. Haal de peren uit het vocht en gooi het vocht weg. Snij met een scherp mes de peer halverwege schuin in en herhaal dit 3 keer, de peer steeds een stuk draaiend, zodat de onderzijde los komt en een soort bloem lijkt. Zet de peren tot gebruik in de koelkast.

Klop 120 gr. zachte boter, de gemalen amandelen, bloem, poedersuiker en losgeklopte eieren door elkaar en doe het mengesl in een spuitzak. Verwarm de oven nu voor op 190°C. Leg een klein rondje bakpapier in zes bakvormpjes van 7,5 cm. breed. Smelt 50 gr. boter in een pannetje en meng dit met 120 gr, bruine suiker. Doe in ieder vormpje 25 gr. van dit mengsel. Spuit in ieder gat van een peer een flinke dot van het amandelmengsel en leg de peer met de puntjes naar beneden in het bakvormpje. Snij ruime rondjes van het bladerdeeg en bedek de peer met rondje, rondom het deeg goed in het vormpje duwen. Zet de vormpjes gedurende 30 minuten in de oven en laat ze dan twee minuten afkoelen. Keer de vormpjes om op een bordje en serveer warm.

Tarte tatin van peer en frangipane
















Met dank aan Heston Blumenthal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten