maandag 21 oktober 2013

Moussaka

Moussaka

1 Aubergine
300 gr. Rundergehakt
4 Aardappels, in schijfjes
1 Ui, fijngehakt
2 Teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
2 Tomaten, in kleine blokjes
1,2 dl. Droge witte wijn
3 Eetlepels peterselie, fijngesneden
3 Eetlepels broodkruim
3 Eieren
40 gr Boter
40 gr Bloem
4 dl Melk
1/2 Theelepel nootmuskaat
150 gr Geraspte kaas

Snij de aubergine in plakken, leg ze in een vergiet en bestrooi ze ruim met zout. Laat ze 20 minuten staan. Spoel dan het zout eraf en dep ze droog met wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de aubergineplakjes op een bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en zet ze in de oven voor 10 minuten. haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, maar laat de oven aan staan.

 Bak het gehakt bruin, en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit 5 minuten mee. Voeg de tomaten toe en schenk de wijn er bij. Peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan 15 minuten sudderen. Separeer van 2 eieren het eiwit van het eigeel, maar bewaar beide! Neem de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Roer de peterselie, broodkruim en eiwitten door het gehaktmengsel.

Breng op laag vuur de boter, bloem en melk al kloppend aan de kook tot er een romige gladde saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er peper, zout, nootmuskaat en de helft van de kaas door. Laat de saus 5 minuten afkoelen. Klop het eigeel en het resterende ei erdoor.

Vet een ovenschaal in en verspreid de aardappelschijfjes over de bodem. Verdeel hierover gelijkmatig de gehaktsaus en leg hierbovenop de aubergineschijfjes. Schenk de witte saus over de aubergine en bstrooi met de resterende kaas. Zet het geheel voor 30 minuten in de oven. Laat 5 tot 10 minuten staan alvorens te serveren.

Moussaka

Geen opmerkingen:

Een reactie posten