maandag 14 juli 2014

Citroentaart

Citroentaart

120 gr. Poedersuiker
8 Eieren
300 gr. Bloem
150 gr. Boter, in blokjes gesneden
1/2 Vanillestokje
3 Citroenen
150 ml. Slagroom
190 gr. Kristalsuiker

Mix met de staafmixer het poedersuiker en 3 eierdooiers goed door elkaar in een hoge kom. Meng in de keukenmachine de bloem, boter en een snufje zout, zodat alles goed gemengd is. Voeg de vanille en de geraspte schil van een halve citroen toe. Voeg dan het eierdooiermengsel toe en maak er een mooie deegbal van. Zorg dat de vanille goed verdeeld is over het deeg. Leg deze gedurende een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg tussen twee vellen vetvrij papier uit tot het 2 รก 3 mm dik is. Vet een taartvorm van 20 cm breed en 2 cm. hoog in en bedek deze met de deeglap. Prik met vork wat gaatjes in de bodem, en bedek deze met een vel verkreukeld bakpapier. Bedek deze met bakknikkers en bak de taart blind gedurende 15 minuten. Verwijder dan de knikkers en het papier en bak de taart verder gedurende 10 minuten. Snij de deegresten aan de bovenzijde met een scherp mes weg en laat de taartbodem volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 120 °C. Doe de geraspte schil van 2,5 citroen, het sap van alle 3 de citroenen, de slagroom, de kristalsuiker, 1 eierdooier en 4 hele eieren in een kom. Zet de taartbodem vast in de oven om op te warmen. Verwarm de vulling au bain-marie tot 62 °C. Giet de vulling dan door een zeef in een schenkkan. Schuif het rooster met de bodem iets uit de oven en schenk de vulling in de bodem tot net aan het randje. Schuif het rooster dan voorzichtig weer terug en bak de taart gedurende 25 minuten. Laat de taart dan volledig afkoelen.

Strooi voor het serveren een heel dun laagje kristalsuiker over de taart(-punt) en karameliseer dit met een gasbrandertje. Serveer met wat slagroom.

Citroentaart















Met dank aan Heston Blumenthal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten